top of page
  • Writer's pictureTimo Toivanen

Mikä on tase?

Päivitetty: 4. syysk. 2020

Tase kuvaa yrityksen taloudellista asemaa tilinpäätöshetkellä. Tase kertoo yhden päivän eli tilinpäätöspäivän tilannetta. Käytännössä tase on pysäytyskuva tilinpäätöshetkellä.

Tase on ns. läpileikkaus yrityksen taloudellisesta asemasta. Siitä nähdään yrityksen varat ja velat. Yrityksen varallisuus- ja velkamassa kehittyy perustamispäivästä lähtien ja taseentekohetken tilanne saldoista nähdään taseesta. Tase jakautuu kahteen puoleen, jotka ovat vastaavaa ja vastattavaa.

Vastaavaa puolelta löytyvät yrityksen varat ja vastattavaa puolelta yrityksen velat. Vastattavaa eli velkojen puolella on myös yrityksen oma pääoma eli omistajan sijoittama ja omistajalle kertynyt varallisuus. Vastaavaa puoli jakautuu pysyviin ja vaihtuviin vastaaviin. Vaihtuvista vastaavista odotetaan tuotto-odotuksia tulevan tilikauden ajalta eli alle yhdeltä vuodelta ja pysyvistä vastaavista pidemmältä ajanjaksolta. Tämä jako on suuntaa antava, koska vaihtuvien vastaavien puolella on mm. vaihto-omaisuus eli varaston arvo ja siellähän voi maata myytäviksi tarkoitettuja tuotteita tai raaka-aineita pidempäänkin. Vastattavaa puolelta löytyy oman pääoman lisäksi vieras pääoma, joka sisältää yrityksen ulkopuoliset velat eli muilta kuin omistajilta saatu rahoitus. Lisäksi vastattavaa puolella on tilinpäätössiirtojen kertymä ja pakolliset varaukset. Esimerkiksi pienen yrittäjän kannattaa opetella taseesta seuraamaan vähintään oman pääoman kehittymistä ja mahdollisesti varaston arvoa, käyttöomaisuuden arvoa tai velkojen määrää, jos nämä ovat merkittäviä eriä taseessa.

 

Talouden kieli videon muodossa

Opi ymmärtämään ja puhumaan talousjohtajaaVideo: Tase.Jos haluat saada kirjoitukset suoraan sähköpostiisi, liity blogimme tilaajaksi tästä.

Comments


Suosituimmat aiheemme

bottom of page