top of page
  • Writer's pictureTimo Toivanen

Suoriteperusteinen ja maksuperusteinen kirjaamistapa

Päivitetty: 4. syysk. 2020Kirjanpidon lähtökohtana on, että liiketapahtumat kirjataan suoriteperusteella vähäisiä liiketapahtumia lukuun ottamatta. Tilikauden aikana toteutettavassa juoksevassa kirjanpidossa saa osan kirjauksista tehdä maksuperusteella. Näitä ovat mm. ajan kulumiseen liittyvät liiketapahtumat, kuten palkanmaksut tai vuokranmaksut. Tilinpäätös on kuitenkin tehtävä suoriteperusteella.

Mitä tarkoittaa suoriteperusteinen kirjaus?

Suoriteperusteella kirjattaessa liiketapahtuma kirjataan kirjanpitoon silloin, kun suorite vaihtaa omistajaa. Tämä tarkoittaa sitä hetkeä, kun asiakas saa fyysisen tuotteen itselleen tai palvelusuoritus toteutetaan. Tällöin kirjaukseen ei välttämättä liity rahaliikennettä. Kirjanpidossa yleensä suoritehetkenä pidetään laskun päivämäärää. Esimerkki: Yleensä yritysten välisessä kaupassa laskulla on maksuaikaa, jolloin maksuhetki on myöhemmin kuin suoritehetki. 

Mitä tarkoittaa maksuperusteinen kirjaus?

Toinen tapa tehdä kirjauksia on maksuperuste, jolloin kirjaukset tehdään vasta, kun maksusuoritus tapahtuu. Edellisen esimerkin mukaisesti maksuperusteinen kirjaus tehtäisiinkin vasta, kun asiakas maksaa laskun. Suoritehetken ja maksuhetken välillä saattaa olla pidempikin ajallinen ero. Varsinkin kansainvälistä kauppaa harjoittaville yrityksille useamman kuukauden maksuajat saattavat olla jokapäiväistä arkea. Onneksi meillä Suomessa yleisesti maksuajat ovat suhteellisen tehokkaita ja useimmilla toimialoilla vakiintuneet maksuajat ovat esim. 14 pv tai 30 pv.

Suoriteperusteisen ja maksuperusteisen kirjauksen eron merkitys ilmenee siinä, että kannattavuutta mitataan suoriteperusteella, mutta maksuvalmiutta ja kassavirtaa maksuperusteella. Näin ollen kannattavuuslaskelma, esim. tuloslaskelma, ei kuvaa kassavirtaa ja kassavirtaennuste ei kuvaa kannattavuutta. Näitä molempia tulee seurata erikseen ja omilla laskelmillaan.

Vinkkinä kaikille yrittäjille. Tulevan kassavirran ennustaminen on kaikille yrityksille tärkeää. Kassavirtaennuste on aloittaville, kasvaville ja ilman merkittävää rahoitusta toimiville yrityksille yksi tärkeimmistä laskelmista ja seurannan kohteista.


 

Talouden kieli videon muodossa

Opi ymmärtämään ja puhumaan talousjohtajaa


Jos haluat saada kirjoitukset suoraan sähköpostiisi, liity blogimme tilaajaksi tästä.
Comments


Suosituimmat aiheemme

bottom of page