top of page
  • Writer's pictureTimo Toivanen

Talouden suunnittelu käytännössä. Prosessin toteutus.

Päivitetty: 4. syysk. 2020

Talouden suunnitteluprosessi koostuu kolmesta päävaiheesta: suunnittelu, toteutus ja seuranta.

Suunnitteluvaiheelle pohjan luovat historian ja nykytilan ymmärrys sekä niiden analysointi. Analysoinnin kohteena ovat ainakin oma yritys, asiakkaat, kilpailijat, kumppanit ja verkostot sekä muu toimintaympäristö (kuten lainsäädäntö). Suunnitteluvaiheessa kuitenkin pääfokus pitäisi olla tulevaisuuden mahdollisuuksien ja uhkien analysoinnissa ja ennustamisessa. Laadukkaasti hoidettu suunnitteluvaihe johtaa parhaimmillaan monipuoliseen toimintasuunnitelmaan ja budjettiin.

Seuraavaksi suunnitelma pitäisi viestiä koko toteuttavalle henkilöstölle. Tässä mietitään tarkkaan millä tarkkuudella toimintasuunnitelma ja budjetti kannattaa viestiä eri henkilöstöryhmille ja hierarkiatasoille. Vasta laadukkaan viestinnän kautta suunnitelma on mahdollista viedä kunnolla käytäntöön toteutusvaiheessa. Toteutus on siis koko henkilöstön päivittäisiä rutiineja.

Seurantaa toteutetaan aktiivisesti heti toteutusvaiheen alusta lähtien liiketoiminnan luonteesta ja toimialasta riippuen yritykseen soveltuvalla tarkkuudella ja aikajänteellä. Osassa yrityksiä seurantaa saatetaan tehdä päivä- tai jopa tuntitasolla ja joissain yrityksissä riittää esim. kvartaalitason seuranta. Useimmissa tapauksissa jotain seurantaa tehdään tiheämmin ja osaa tunnusluvuista seurataan harvemmin. Tämä prosessi pitää räätälöidä aina yrityksen omien tarpeiden mukaiseksi.

Parhaassa tapauksessa prosessin kaikista vaiheista saadaan jatkuvasti laadukasta informaatiota tulevien vaiheiden ja suunnittelun kehittämiseksi. Talouden suunnittelu on jatkuva prosessi, joka kehittää yrityksen toimintaa aktiivisesti.

Kuinka laadukkaasti teillä suunnitteluprosessin kaikki vaiheet on ohjeistettu ja toteutettu? Dokumentoidaanko teillä aktiivisesti tietoa prosessin eri vaiheissa?


 

Talouden kieli videon muodossa

Opi ymmärtämään ja puhumaan talousjohtajaaVideo: Budjetti.
Video: Talouden suunnittelu

Video: Budjetin seuranta

Katso muut aiheeseen liittyvät videot täältä.Jos haluat saada kirjoitukset suoraan sähköpostiisi, liity blogimme tilaajaksi tästä.Commentaires


Suosituimmat aiheemme

bottom of page