"Hyvä tyyppi" talousasiantuntijaksi kasvuyritykseen -koulutus

Koulutuksen aikataulu​ 

Seuraava kolmipäiväinen koulutus toteutetaan sykysyllä 2020

Vallitsevan tilanteen mukaan koulutus toteutetaan joko etänä tai lähikoulutuksena.

Tarvitseeko kasvava yrityksenne osaavan talousasiantuntijan? 

 

Voi olla erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta löytää kokenut kasvuyrityksen talouden asiantuntija. Siksi kannattaakin kouluttaa "hyvä tyyppi" oikealla asenteella kehittymään!

Tai, jos Sinä olet se "hyvä tyyppi", niin tästä koulutuksesta saat varmat eväät pyrkiessäsi kasvuyrityksen talouden johtoon.

Kasvuyritys tarvitsee henkilön, joka vastaa yrityksen talous- ja rahoitusasioista. Tällaisia kriittisiä asioita ovat muun muassa talouden suunnittelu ja -valvonta, rahoitus sekä hallitusmateriaalin valmistelu. On suuri haaste löytää – ja onnistua saamaan - valmiiksi pätevä ja kokenut talouden asiantuntija aloittavaan yritykseen. 

 

Tosiasiassa on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta kyetä palkkaamaan kokenut talouden asiantuntija kasvuyritykseen. Siksi kannattaakin kouluttaa ’hyvä tyyppi’ oikealla asenteella kehittymään!

 

Talouden johtaminen kasvuyrityksessä on tyypillisesti hyvin dynaamista. Päätöksiä tehdään paljon ja usein vaikeista ja epävarmoista asioista. Täytyy samalla muistaa, että päätösten tulisi perustua yhtäältä luotettaviin tietoihin, toisaalta ennakoiviin mittareihin. Siksi on ehdottoman tärkeää luoda tiukat rutiinit ja laadukas raportointiprosessi noudattaen hyvää hallintotapaa. 

 

Lisäksi kasvuyrityksessä on paljon erityiskirjauksia, jotka on ehdottomasti hallittava. Vaihtoehtoisten rahoitusratkaisujen tuntemus sekä rahoituspakettien laatiminen on tietenkin myös ehdoton eloonjäämisen edellytys.

 

Tämän koulutuksen tarkoitus on opettaa ja ohjata kuinka suunnitella ja valvoa kannattavuutta, mitkä ovat ’ne’ kriittiset kirjaukset, kuinka valmistella laadukas ja uskottava rahoitushakemus potentiaalisille rahoittajille ja kuinka paljon vakuuksia vaaditaan – ja toisaalta mitä voidaan tarjota. 

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Saga Professional Trainerin sekä EMU Growth Partnersin kanssa. 

 
Palautteiden keskiarvo
4.4

Kenelle koulutus on? Miksi osallistua?

 • Olet ’hyvä tyyppi’ ja kiinnostunut taloudesta sekä haluat osallistua kasvuyrityksen menestystarinaan

 • Työskentelet  kasvu- tai startup-yrityksessä, mutta tarvitset työkalupakin sen talouden johtamiseen

 • Olet kokenut talouden asiantuntija, mutta haluat oppia nimenomaan kasvu- /startup-yrityksen talouden erityispiirteitä jollakin osa-alueella: 

  • kirjanpito, 

  • talouden suunnittelu, 

  • hallitustyöskentely, 

  • strategiatyöskentely jne.

Osallistujat kertovat
"Erittäin hyvä koulutus. Suosittelisin tutuille ja tuntemattomille."
"Sain paljon uusia näkökulmia start up yrityksen tuloslaskelmaan ja taseeseen käytännön esimerkin kautta. Avoin keskustelu oli hyvin hedelmällistä.
"Paras koulutus ever!"
Koulutuksessa saat vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Miten laaditaan vakuuttava rahoitushakemus?

 • Millaisia eri rahoitusinstrumentteja on tarjolla ja mitä vakuuksia tyypillisesti vaaditaan?

 • Mitä suoritusmittareita tulisi käyttää toiminnan kannattavuuden ohjaamisessa

 • Miten talouden suunnittelu ja valvonta tulee organisoida?

 • Mitkä erityiskirjaukset olisi syytä hallita? 

 • Miksi hallitustyö on tärkeää ja mikä on talousjohtajan rooli?

 
 

Ilmoittautuminen koulutukseen

Tarkempi hinta julkaistaan pian.

Jos yrityksestänne olisi tulossa useampi osallistuja, ota yhteyttä: 

info@ttvalmennus.fi tai +358 20 735 3493

Vallitsevan tilanteen mukaan koulutus toteutetaan joko etänä tai lähikoulutuksena.

Hinta sisältää koulutuksen, koulutusmateriaalit sekä verkkoympäristön materiaaleineen.

Ilmoittautuminen on sitova. Peruutukset tulee ilmoittaa viimeistään 14 vrk ennen ensimmäistä koulutusta, johon osallistut. Tätä myöhemmin peruutetuista ilmoittautumisista laskutetaan koulutus ilmoittautuessasi voimassa olleen hinnan mukaan. Mikäli osallistujia ei ole tarpeeksi, pidätämme oikeuden perua tai siirtää koulutusta.

Oletko kiinnostunut koulutuksesta, mutta koulutuspäivät eivät tällä kertaa osu kalenteriisi? Anna yhteystietosi ja saat ensimmäisten joukossa tiedon tulevista koulutuspäivistämme.

 

Aiheeseen liittyvät blogikirjoitukset

Kasvuyrityksen hallitus - talousjohtajan rooli

Kirjoittaja: Hannamari Heino

Usein alkuvaiheen kasvuyrityksessä ei ole toimivaa hallitusta. Tai se on ns. kumileimasin. Varsinaiset päätökset tehdään yksin tai yhdessä, jossain muussa ryhmässä mahdollisesti joskus. Voi olla jopa hieman vaikeaa hahmottaa, että miksi pitäisi olla virallinen ja aktiivinen hallitus jo siinä vaiheessa. Se voi kuulostaa kovin byrokraattiselta kaveripoppoolle, jotka kehittelevät suurta ideaansa. Se saatetaan nähdä jopa ’ankeuttajana’. Mutta jokin ryhmä, orgaani täytyy luoda, jossa hoidetaan eksaktisti ne asiat, jotka hallituksen vastuulle on tarkoitettu. Sen ryhmän nimi voi olla vaikka Advisory Board, tai vaikka ’Nyrkki’, termi jota nyt on jopa presidentin taholta viljelty. Vaikka virallinen hallitus ei toimisikaan aktiivisesti, ei kuitenkaan pidä unohtaa sen lainmukaisia vastuita.Esimerkiksi koska hallituksen osakeyhtiölainmukaisiin tehtäviin kuuluu hyväksyä merkittävät yrityskaupat, investoinnit sekä muut merkittävät päätökset, tällöin hallitus ei siis vapaudu vastuusta, vaikka olisikin valtuuttanut toimivan johdon tekemään ne päätökset ja hoitamaan toteutuksen.  Jatka lukemista...

Talouspäällikkö tarvitaan kasvuyritykseen jo alkumetreillä – eli mitä osaamista tarvitaan?

Kirjoittaja: Hannamari Heino

Siirryin taannoin vanhasta ja vakavaraisesta yhtiöstä täysin toiselle äärilaidalle, kasvuyrityksen talousjohtajaksi. Yritys toteutti aika aggressiivista kasvustrategiaa ja oli haalinut itselleen konkurssikypsiä yrityksiä, lainasalkku vakuuksineen oli varsinainen lukinseitti. Joissain yksiköissä ei oltu 10 vuoteen tehty tilinpäätöksiä, mutta konsernitilinpäätös piti saada nopeasti aikaan. Heti tervetuliaisiksi pääkirjanpitäjä sai burn outin ja irtisanoutui. No sittenhän numeroita taivasteltiin konsernin toimitusjohtajan, tilintarkastajan ja jopa hänen vaimonsa kera. Siinä tilanteessa nimittäin auttaa kovin huonosti kirja (kuvitteellinen toim.huom.) ”konsernitilinpäätös eilen, tänään ja huomenna”. Jatka lukemista...

Mistä talousjohtaja start-up firmaan

Kirjoittaja: Hannamari Heino

Vaikka itse innovaatio on luonnollisesti start-up yrityksessä kaiken perusta, jolle pitää rakentaa mielenkiintoinen tarina, täytyy myös numerotesti osata tehdä uskottavasti. Osaavatko yrityksen perustajat itse tämän? Ja kuka huolehtii taloudenpidon järjestämisestä sisältäen taloushallinnon prosessit alkuvaiheesta kasvuun? Kuka monitoroi tavoitteita ja niiden saavuttamista? Entäpä päätöksenteko, jonka perustana pitää olla laadukkaat ja oikea-aikaiset mittarit? Ja – kuka painostaa järjestämään toimivan hallituksen? Jatka lukemista...

 

Tutustu kouluttajiin

Hannamari Heino,
Saga Professional Trainer

KTM, KM

HHJ (Hyväksytty hallituksen jäsen/Keskuskauppakamari)

väitöskirjatutkija: Strateginen johtaminen 

puhelin:  +358 40 7200 716

s-posti: hannamari.heino@saganet.eu

Linkedin: fi.linkedin.com/in/hannamari-heino

Hannamari on kokenut valmentaja aihealueenaan liiketoiminnan johtaminen sekä talousjohtaminen. Hannamarilla on erittäin monipuolinen historia perheomisteisista yrityksistä pääomasijoittajaomisteisiin kasvuryityksiin. Hannamari on työskennellyt näissä yrityksissä mm. talousjohtajana sekä tulosvastuullisena johtajana. 

 

Lisäksi hän viimeistelee väitöskirjaa strategisesta johtamisesta keskittyen mm. hallitustyöskentelyyn sekä johdon dynaamisiin kykyihin. 

Hannamarin päivästä sanottua:

"Parasta oli innostava kouluttaja ja hänen kokemuksensa. Vapaa keskustelu päivän aiheista."

Johanna Vuorto-Honkala,​
EMU Growth Partners

KTM, BA (Business Advisor), KLT 

puhelin: +358 50 5481919

s-posti: johanna.vuorto-honkala@emu.fi

LinkedIn: fi.linkedin.com/in/johanna-vuorto-honkala

Johanna on pitkän linjan yrittäjä sekä kokenut taloushallinnon ja verotuksen asiantuntija, joka on myös erikoistunut PK-yritysten talousneuvontaan. 

 

Johannalla on usean vuoden kokemus laskentatoimesta sekä henkilöstöjohtamisesta nimenomaan kasvuyrityksissä.

Johannan päivästä sanottua:

"Substanssi oli kohdallaan, kouluttajalla hyviä esimerkkejä ja todella kiitettävä fiilis koko päivän. Paljon aiheita joista halusin tietää ja joista sainkin tietää - joko kouluttajalta taikka sitten osallistujien keskusteluiden kautta."

Timo Toivanen,

TT Valmennus Oy

 

KTM

puhelin: +358 20 735 3493

s-posti:   timo.toivanen@ttvalmennus.fi

LinkedIn: fi.linkedin.com/in/titoivanen

Twitter: @ttoivalluttaja

Timolla on pitkä koulutushistoria sekä erittäin syvällinen talouden johtamisen asiantuntemus. 

 

Lisäksi Timo on työskennellyt näköalapaikalla, jossa hän on päässyt tutustumaan useisiin eri toimialoihin. Timon ensisijaiset koulutusteemat ovat sisäinen laskenta ja erityinen painoarvo on kannattavuudessa. 

Timon päivästä sanottua:

"Konkreettiset esimerkit, asioiden käsittely nimenomaan startup-näkökulman. Antoi hyvän kokonaiskuvan sisäisen laskennan tavoitteista."

"Johanna, Timo ja Hannamari ovat kaikki erittäin energisiä ja inspiroivia esiintyjiä, jotka varmasti sitouttavat osallistujat kyseiseen teemaan."
 

Koulutuksen rakenne ja sisältö

Aikataulu

Seuraava kolmipäiväinen koulutus toteutetaan sykysyllä 2020

Koulutuspäivien rakenne:

 • Koulutuspäivä 9:00 – 13.30. Tauoista pidetään hyvää huolta. Yhteys on avoinna 8:30 alkaen ja linjoille voi tulla yhteisen etäaamukahvin ja laitteiden testauksen merkeissä

 • Koulutus pidetään mahdollisimman interaktiivisena pohdintojen ja harjoitusten muodossa sekä mm. mikrofonin, viittaustoiminnon, chatin yms. ratkaisujen avulla.

 • Jokaiseen päivään sisältyy oppimistehtävä ja orientoituminen ennen koulutuspäivää.

1. Päivä: Sisäinen laskenta kannattavuuden näkökulmasta

Koulutuspäivän palaute:

"Muutamia hyviä yksittäisiä vinkkejä ja erinomainen visuaalinen kuva tulos & tase -kokonaisuudesta

Tärkeitä käytännön oivalluksia mm.: hinnan määrittelemisen tärkeys, kriittisistä resursseista huolehtiminen, tuottavuuden ymmärtäminen."

Tavoite: Hallita olennaiset sisäisen laskennan tekniikat 

 

 • Strateginen talouden johtaminen 

 • Kannattavuus: Sisäinen laskenta sekä tuloslaskelma 

 • Hinnoittelu: Strategiat, metodit, tuotekehitys, kasvukustannusten käsittely 

 • Perusmittareiden valvonta 

 

 

Keissejä, esimerkkejä, keskustelua 

 

WORKSHOP –  Hinnoittelu ja kannattavuus 

 

Yhteenveto ja keskustelua. Mitä opimme tästä ja miten tämän voi viedä käytäntöön?

2. Päivä:

Rahoitus ja hallitustyöskentely

Koulutuspäivän palaute:

​"Luotu selkeä kokonaisuus isosta aiheesta lyhyessä ajassa"

"Oli harjoitustehtäviä sopivasti ja ne myös sopivan vaativia. Materiaali oli hyvää ja vetäjä energinen."

RAHOITUS 

Tavoite: Hallita rahoitusta startup-yrityksessä 

 • Rahoitusinstrumentit ja vakuudet 

 • Laadukas rahoituspaketti  - rahoitushakemus

 • Rahoitussuunnittelu, -valvonta sekä rahoituksen suoritusmittarit

 

Esimerkkejä ja keskustelua

 

HALLITUSTYÖSKENTELY 

Tavoite: Ymmärtää hyvän hallitustyöskentelyn tärkeys sekä talousjohtajan merkittävä rooli osana sitä

 • Hallituksen vastuut ja tehtävät

 • Talousjohtajan rooli osana merkittävää päätöksentekotiimiä 

WORKSHOP – Hallitusmateriaalin valmistamisen käytännöt sekä sisällön ja rutiinien suunnittelu 

Yhteenveto ja keskustelua. Mitä opimme tästä ja miten viemme tämän käytäntöön?

3.Päivä: 

Kasvuyrityksen erityiskirjaukset ja tilinpäätös

Koulutuspäivän palaute:

"Sain paljon uusia näkökulmia start up yrityksen tuloslaskelmaan ja taseeseen käytännön esimerkkien kautta."

Tavoite: Hallita tilinpäätös ja sen liitetiedot sekä keskeiset kasvuyrityksen kirjaukset 

 • Liiketoiminnan kieli on laskentatoimi!

 • Tase 

  • Siirtosaamiset ja –velat 

  • Oma pääoma ja omavaraisuusaste 

  • Osakemerkinnät  ja –kirjaukset 

  • Nettökäyttöpääoma

 • Tuloslaskelma

  • Tuotekehityksen kulut/aktivoinnit 

  • Poistot ja jaksotukset 

 • Tilinpäätösmateriaali 

  • Vuosikertomuksen sisältö 

  • Vastuut ja vakuudet liite 

  • Taseen ulkopuoliset erät 

  • Rahoituslaskelma

 • Kassanhallinta 

 • “Trend is your friend”:  Trendien seuranta mm. liikevaihdossa, kustannuksissa, avain luvuissa, omassa pääomassa sekä kassavirrassa. 

 

 

Case-esimerkkejä, harjoituksia, keskustelua 

 

Yhteenveto ja keskustelua. Mitä opimme tästä ja miten viemme tämän käytäntöön?

Jäikö sinulla kysyttävää? Tai haluatko pyytää tarjouksen useammalle osallistujalle?

Lisää yhteystietosi ja kysymyksesi niin olemme yhteyksissä!

 • TT Valmennus LinkedIn
 • TT Valmennus Twitter
 • TT Valmennus YouTube
 • TT Valmennus Instagram

© 2020 TT Valmennus Oy.