Vaikka itse innovaatio on luonnollisesti start-up yrityksessä kaiken perusta, jolle pitää rakentaa mielenkiintoinen tarina, täytyy myös numerotesti osata tehdä uskottavasti. Osaavatko yrityksen perustajat itse tämän? Ja kuka huolehtii taloudenpidon järjestämisestä sisältäen taloushallinnon prosessit alkuvaiheesta kasvuun? Kuka monitoroi tavoitteita ja niiden saavuttamista? Entäpä päätöksenteko, jonka perustana pitää olla laadukkaat ja oikea-aikaiset mittarit? Ja – kuka painostaa järjestämään toimivan hallituksen?
Sitten vielä se elintärkeä rahoitus. Pääomasijoittajia on tarjolla yllin kyllin. Tämän lisäksi löytyy business ja vaikka mitä enkeleitä. Rahoituksen saamiseen ja hintaan vaikuttaa kuitenkin se, miten hyvin ja uskottavasti rahoituspaketti osataan laatia. Taloudenosaajaa tarvitaan siis epätoivoisesti jo alkuvaiheessa, mutta mistäs sellaisen osaavan ja halukkaan löytää?
Täydellinen CFO?
No sehän olisin tietenkin esimerkiksi minä! Kyllä vain. Kukapa kissan hännän nostaisi jollei kissa itse – ennen kuin se kohta katkaisee sen, myös itse... Kokemusta ja osaamista löytyy kasvuyrityksistä eri toimialoilta sekä pääomasijoittajista, lukuisista rahoituskierroksista, useista kehitysprojekteista, kassavirtalaskelmista, suorituksen mittaamisesta, lakiasioista/sopimuksista, verotuksesta, yritysostoista, hallitustyöskentely sekä exit-neuvotteluista. Myös HR puoli sekä strateginen johtaminen, muutosjohtaminen jne. ovat hyvin hallussa sekä tieteellisesti että käytännössä. Tarvittaessa pystyisin myös kouluttamaan muuta henkilöstöä.
Mutta, mutta. Tämähän ei ole mitenkään realistinen ratkaisu, koska me kokeneet olemme usein hyvin ikäviä ja hankalia ihmisiä muun muassa seuraavista syistä:
Meillä on liian kova hintalappu. Millä start-up yrityksellä on varaa tähän siinä kohtaa kun rahoituskierroksia aletaan vasta hahmotella ensimmäistä kertaa? Jos vaikka ensimmäisestä rahoituskierroksesta jotenkuten selviää, se ei kuitenkaan tarkoita sitä että rahat riittäisivät kokeneen talousjohtajan rekrytoimiseen.
Emme suostu kompensoimaan peruskuukausipalkkaa osakkeenomistuksella. Että ikään kuin kompensaatio työstä maksetaan ”ehkä joskus”, jos exit onnistuu. Kun tiedämme samalla, että kun se exit tulee, niin siellä onkin mahdollisesti uusi pääomasijoittaja, joka vaatii vielä suurempaa osakkeenomistusta, jotta varmasti on ”riittävän motivoitunut”.
Osakassopimus on tyypillisesti sen kaltainen, mitä me emme suostu allekirjoittamaan. Ensinnäkin me osaamme lukea sen. Itse asiassa viimeisin yritys johon minua yritettiin saada mukaan, esitti osakassopimuksen, jonka kierrätin vielä ihan mielenkiinnosta SEFEN osakassopimusjuristilla, vaikka itsekin osasin jo keskeisimmät epäkohdat lukea. Juristi löysi siitä noin 8 erittäin vakavaa kohtaa. Ne liittyivät muun muassa vähemmistöosakkuuteen, mahdolliseen exit-tilanteeseen sekä kilpailukieltoon. Olipa siinä vielä sopimuksen toisen osapuolen juridiseen muotoon ja sen kotipaikkaan liittyviä suuria riskejä.
Takaisin keskiajalle siis!
Ratkaisu ongelmaan on löytää ei-hankala tyyppi, joka koulutetaan. Näitä löytää kohtuullisen helposti.
Nimittäin, jotta henkilö ei olisi hankala riittää, että hän on kokematon, mutta innostunut haasteista ja oppimisesta. Ja
rikastumisen halukaan ei välttämättä ole pahitteeksi, mikäli yhtiön aikomuksena on ”ehkäjoskus”-osakkeilla maksaa vastike tehdystä työstä. Tosin tässä piilee riski ahneille päätöksille, jolloin tendenssi muodostuu - talousjohtajan ollessa kysymyksessä – aivan vääränsuuntaiseksi. Talousjohtajan kun kuuluu kyseenalaistaa toimitusjohtajan villit ajatukset. Talousjohtajan paras kaveri on siis tilintarkastaja – ei toimitusjohtaja.
Kun olet löytänyt hyvän tyypin, rekrytoi myös kokenut talouden ammattilainen projektiluontoisesti (riittänee myös osa-aikaisesti) esimerkiksi 3 – 6 kuukaudeksi. Ideana on luoda ’mestari – kisälli’ asetelma. Tämä pedagoginen oppimisen malli on itse asiassa tullut takaisin jäädäkseen. Muut oppimisen mallit kun eivät enää riitä. Muun muassa hiljaista tietoa on vaikeaa dokumentoida, ja siitä on vaikea luoda malleja.
Oppipoika malli lähtee ajatuksesta, että voidaan todella oppia vain tiiviissä vuorovaikutuksessa itsensä mestarin kanssa, silti unohtamatta vastavuoroisuutta ja kyseenalaistusta. Samalla oppipoika oppii alan ammattilaiselle ominaisen tavan toimia ja ajatella. Tärkeää on se, että oppiminen muokataan aidoksi toiminnaksi autenttisissa tilanteissa, jolloin opitaan käytännön tietoja ja taitoja. Tietojen karttuessa kehittyy myös tapa käyttää tietoa.
Mallihan käytännössä katosi teknisen vallankumouksen aikaan siitä kumpuavan ”tehokkuusajattelun” myötä, kun kaksi ihmistä tekemässä samaa asiaa koettiin tuplakustannukseksi. Tänä päivänä se kuulostaa jopa naurettavalta, koska oppimisen haaste on laajasti tunnustettu globaalissa hyperkilpailussa, monimutkaistuneessa ja nopeassa maailmassa.
Täsmäkoulutuksiin kannattaa panostaa
Mestari-kisälli malli ei poissulje täsmäkoulutusten merkitystä. Start-Up yrityksissä on tietyt erityispiirteet, jotka täytyy hallita. Muun muassa me TT Valmennuksessa järjestämme useamman päivän CFO-Start Up koulutuksia, joissa käsittelemme perustasolla esimerkiksi taloussuunnittelua, tiukkojen rutiinien luomista, keskeisimpiä kirjauksia, suorituksen mittaamista ja seurantaa, laadukasta raportointia, rahoitusta ja rahoituspakettien työstämistä, hyvää hallintotapaa sekä hallitustyöskentelyä.
Koulutuksen seuraavalla tasolla menemme haasteellisimpiin sfääreihin tavoitteena ”still confused but on a higher level”. Tärkeää on, että koulutettava saa mahdollisimman tehokkaat työkalut, jotta kykenee pohtimaan eteen tulevia asioita itsenäisesti ja toki vuorovaikutuksessa kollegoiden kanssa.
Jos tuntuu siltä, että kasvava yrityksenne tarvitsee lisää osaamista kasvun talouden hallintaan, tai jos Sinulla itselläsi on suunnitelmia kasvuyrityksen taloudenjohtoon, niin seuraava 3-päiväinen Kasvuyrityksen talouden hallinta sekä kyky ennakoida haasteet ja mahdollisuudet -kouluts järjestetään loka-marraskuussa.
Tutustu koulutukseen: ttvalmennus.fi/kasvuyrityksen-talous
Järjestämme myös maksuttoman webinaarin 11.9. klo 10:00-10:40, jonka aiheena on Talousosaamisen erityistarpeet kasvuyrityksessä. Webinaarissa asiantuntijat käsittelevät kasvkuyrityksen talouden osaamisvaatimuksia vallitsevassa toimintaympäristössä. Webinaariin pääset ilmoittautumaan tästä: ttvalmennus.fi/webinaari. Ilmoittautuessasi mukaan lähetämme sinulle tallenteen, joten kannattaa ilmoittautua, vaikkei liveaikataulu sopisikaan sinulle.
Kirjoittaja on TT Valmennuksen kouluttaja Hannamari Heino,
KTM (Rahoitus), KM (Toiminnan kehittäminen), HHJ Hyväksytty Hallituksen Jäsen, AKA Yleisauktorisoitu
www.sagapro.fi
Hannamari viimeistelee parhaillaan väitöskirjaa strategisesta johtamisesta. Väitöskirjassaan hän käsittelee mm. vastustusta, hierarkioita, hallitustyöskentelyä ja dynaamisia kykyjä. Hänellä on pitkä johtamiskokemus eri toimialoilta. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa kouluttajana aiheina johtamisen eri osa-alueet (ml. talousjohtaminen), suorituksen mittaaminen, HR, kiinteistönhallinta ja arvonmääritykset.
Comments